SERTOM ERP-CRM Yazılımı;
ERP, "Enterprise Resource Planning" kelimelerinin kısaltmasıdır. Türkçeye genel olarak Kurumsal Kaynak Planlama olarak çevrilmektedir. ERP yazılımları, bir işletmenin, satıştan muhasebeye, üretimden insan kaynaklarına, envanterden CRM'e, aklımıza gelen tüm fonksiyonlarını kapsayan entegre bilgi sistemleridir. ERP sistemlerini anlamak için karşıt veya alternatif yaklaşımı düşünmek yerinde olur. Bir işletmenin bilgi sistemleri ile olan ilişkisini düşünelim. Örneğin, firmamız muhasebe işlemleri için X muhasebe yazılım paketini kullanırken, insan kaynakları ve bordro için Y paketi, satış ve CRM için Z yazılım paketini kullanabilir. Bu yaklaşıma "best of breed" (türünün en iyisi) diyoruz.
ERP yaklaşımı ise bütünleşiktir. Firmanın tüm bölümleri entegre bir ERP sistemi kullanır. Her iki yaklaşımın da kendine göre avantaj ve dezavantajları vardır. Best-of-breed yaklaşımının avantajı, firmanın tek bir bilgi sistemine bağımlı olmayıp farklı tedarikçilerin yazılımlarının rekabetinden fayda elde etmesidir. Ancak bu yaklaşımın entegrasyon, aynı verinin tekrar tekrar işlenmesi, farklı departmanlardan gelen raporların birbirini tutmaması gibi dezavantajları vardır.
ERP yaklaşımında veri, tıpkı bir üretim işletmesine hammaddenin girip işlenerek ürün olarak çıkması gibi, firmaya girer, değişik departmanlarda işlenerek bilgiye dönüşür. ERP yaklaşımının avantajları arasında; bölümler arası entegrasyon ve iletişimi arttırması, tutarlı raporlama, endüstri bağımsızlığı sayılabilir. Bununla birlikte dezavantajları; tek üreticiye bağımlılık, ERP projelerinin kabarık bütçeli olması ve firma uyarlama (implementasyon) sürecinin zorluğu sayılabilir.
Hibrit çözümler de uyarlanabilir. Örneğin bir firma tüm bilgi işlem alyapısı için bir ERP sistemi kullanırken güvenlik kaygıları ile bordro sistemini ayrı bir insan kaynakları yazılımı ile takip edebilir. Ya da fazlası ile karmaşık olan müşteri yapısını bağımsız bir CRM yazılımı ile takip edebilir.
Sistemin modülleri şu kısımlardan oluşmaktadır:
- Temel Uygulamalar(Sistem Yönetimi, İş Süreçleri, Temel Veriler, Destek Tabloları, Malzeme Sınıfları)
- Ürün Tasarımı (Ürün Ağaçları, Yönetimi, Rota Yönetimi, Standart Ürün Maliyetlendirme)
- Satış ve Pazarlama(Satış Yönetimi, CRM, Servis Yönetimi, İhracat Yönetimi, Perakende Yönetimi)
- Malzeme Yönetimi(Envanter Yönetimi, Kalite Kontrol Yönetimi, Malzeme İhtiyaç Planlama, Depo Yönetimi )
- Satın Alma(Satın Alma Yönetimi, Fatura Kontrol, İthaalat İhracat Yönetimi)
- Üretim Yönetimi(Üretim Yönetimi, İleri Çizelgeleme ve Kapasite Planlama, Fiili Maliyetlendirme, Bakım Yönetimi)
- İletişim Uygulamaları(Collaborator, EDI,İçerik Yönetim Sistemi, Web Servisleri, Otomasyon, SMS)
- Finans Uygulamaları(Genel Muhasebe ,Demirbaş Muhasebesi, Maliyet Merkezleri Muhasebesi)
- İş Zekası & Stratejik Planlama(Bütçe Yönetimi, OLAP - Veri Ambarı, Kurumsal Karneler
- Yönetimsel Uygulamalar (İnsan Kaynakları Yönetimi, Doküman Yönetimi, Proje Yönetimi
Sistem özellikleri:
Sistem özellikleri:
Ölçeklenebilirlik
- ERP çözümleri, kurumun büyümesine paralel olarak genişleyebilme özelliğine sahiptir. Bu sistemin parametrik olmasından ve esnekliğinden ileri gelmektedir.
Fonksiyonalite
- ERP çözümleri, uygun maliyetlerle farklı fonksiyonlara gerektiği zaman erişmeyi mümkün kılmaktadır. Bugün ihtiyaç duyulmayan bir özellik ilerleyen zamanlarda aktive edilerek kullanılabilecektir.
Destek ve hizmet
- ERP çözümlerinde destek ve hizmet son derece önemlidir. Entegre bir ERP ortamının destek ve hizmet işlemleri çok daha basit ve etkili biçimde gerçekleştirilebilmektedir.
Güvenlik
- Özellikle endüstriyel casusluğa ve kurum içi operasyonel risklere karşı korunmayı sağlayan bir çok özellik ERP sistemlerinde bulunmaktadır.